Sivilce izleriniz \'çukurlar\' şeklinde ise kozmetiklerle çukurları yok etmek mümkün değildir. Bir dermatologla görüşmeniz gerekiyor. Uygun yöntemle mekanik soyma yapacaktır. (lazer, kimyasal peeling, dermabrazyon, gren peel vb.)
Bu süreçte de verdiği vitaminli kremleri ve güneş korumasını aksatmadan kullanmanız gerek. Yoksa lekelenmeye sebep oluşturursunuz.
Akne tedavisi sonrası sivilcelerden kurtulursunuz ama aknenin şiddeti oranında, -hele hele sıktıysanız- ciltte izleri kalır. İzlerden kurtulmak için yüzeyin eskimiş tabakasının hızla yenilenmesine ihtiyaç var. İzler ne kadar derinse süreç o kadar uzun oluyor.
Benek tarzında akne izleri: Beyaz tenlilerde kırmızı, esmerlerde kahverengi renkte \'nokta izler\' şeklinde olur. Bunları haftalık bakımda düzenli kullanılacak olan peeling+maske ikilisi ve yenilenme destekli serum kullanarak çözebilirsiniz. Yüzey soyucu asitli kremler de çok yardımcı olur. Salyangoz salgılı, AHA'lı, C vitaminli serum ve kremler yenilenmeyi hızlandıracaktır.
Derin lekelerde: Dermatolog kimyasal peeling ile (Glikolik asit) yüzeysel tabakayı soyar. Üç hafta arayla birkaç seans yapılır. Cilt yüzeyi kabuklanabilir, soyulur. Güneş kremi kullanmak gerekir. Yoksa lekelenirsiniz. Yaz aylarında kesinlikle yapılmamalıdır.
Skar tarzında akne izleri: Akneden kalan izler çukur veya kabarıklık olarak belirginse kimyasal peelingten \'daha derin\' soyma ve yenilenme gerekiyor demektir.
Bu da daha uzun bir süreye ve sabra ihtiyacınız var demektir. Kozmetiklerle bunu yapamazsınız. Eğer çukurlar çok geniş bir alanda değilse, doktorunuz cildin kalınlığına ve direncine göre yüksek konsantrasyonu kimyasal peeling deneyebilir.
Derin izlerde: Dermaroller, dermabrazyon ve lazer ile derinin bağ dokusunun yeniden oluşmasını sağlamak gerekir. Bunlar kişiye göre değişkenlik gösteren işlemlerdir. Belki doktorunuz çukurun derinliğine göre dolgu da yapabilir...
Her hâlükârda, ister lazer, dermaroller, ister kimyasal peeling, ister AHA'lı soyan kremler ile akne izlerini giderin; mutlaka sonrasında UV korunması şarttır.
Sırtta yahut boyunda, yahut göğüslerin arasındaki bölgede... Sivilcenin oluşma sebebi aynıdır:
Gözeneğin içindeki kılın köküne bir yağ salgı bezi bağlıdır.
Görevi kıl keseciği boyunca yağ salgılayıp, yüzeyde, derinin doğal savunma ve koruma tabakasını oluşturmaktır.
Salgının çıktığı bu tünelcik, yağ kir ve ölü hücrelerle kapanır, tıkanırsa yağ salgısı dışarı çıkamaz ve burada birikerek iltihap oluşturur.
Olay bu kadar basit!
Peki oluşmaması için ne yapmalı?
1- Sivilcelenen bölgeyi sabah akşam temizlerseniz gözeneğin tıkanmasına izin vermemiş olursunuz.
2- Temizlikte kullandığınız temizleyiciler sabun gibi kazıyıcı ve yüzeyi kurutucuysa sivilce oluşumuna zemin hazırlar. Dolayısıyla yumuşak içerikli organik temizleyiciler seçin.
3- Temizlenme sonrası "mutlaka" antiseptik bir losyon/tonik uygulayın.
4- Haftada 2 kez banyoda vücut peeling'i veya kese uygularsanız gözenek ağzının kapanması engellenir.
5- Banyo sonrası cildi hafif yapılı bir losyonla nemlendirin. Nem dengesi yeterli olan deride hem gözenekler sağlıklı kalır hem deri daha çabuk yenilenir, dolayısıyla sivilce izleri daha çabuk gider.
6- Kırmızı köklü ve iri sivilcelerin üzerine kurutucu jellerden kullanmanız sivilcenin derinleşmeden iyileşmesine yardımcı olur.
7- Temizlemek için -hiçbir temizleyici kullanmadan- Konjac Bambu Kömürü Süngerini kullanabilirsiniz.
Unutmamanız gerekenler:
Cildimizin yüzeyindeki "doğal koruyucu tabakanın yapısı" beslenme şeklimize, stres durumumuza, hormonal değişimlerimize göre hep değişir. Adet dönemlerinde yağ salgısının artması sivilcelenmeye müsait ortamı hazırlar. Bu dönemlerde daha dikkatli bakım yapmanız oluşumu engelleyecektir.
Göğüs arası ve sırttaki sivilceler için de Termal Çamur & Nane Sabunu ve Çay Ağacı Özlü Vücut Spreyi ekledim.
Sabunu saç derisine de uygulayabilirsiniz.
Sevgiler..