Deri altına çıkıntı gibi durur, sivilce değildir, sıksanız çıkmaz. Bu pütür kıl köklerinin \'tıkanarak\' gözenekte ölü hücrelerle birlikte birikmesidir.
Peki, \'neden kıl kökü tıkanır\' derseniz, fazla yağ üretmekten tıkanır! Kıl kesesi içindeki ölü hücrelerle bu fazla yağ birleşerek tıkaç oluşturur. İltihaplanmamışlardır. Eğer bu tıkanıklık sonucu gözenek içinde bakteriler de oluşursa \'sivilceye\' dönüşür.
Pütürlerin oluşması durumunda cilt bakımınızı gözden geçirmeniz gerekir.
Cildimizin yumuşak ve sağlıklı kalması için yağ salgısına ihtiyacı vardır. Kendi koruma tabakasını bununla oluşturur. Ancak bazı durumlarda fazla yağ salgılar.
Pütür (komedon) oluşmasını engellemek için ölü cilt hücrelerini düzenli temizlemek (eksfoliye eden ürünler) çok fayda sağlar.
Haftalık bakımı aksatmadan, haftada 2 gün, önce peeling ile ölü tabakayı atıp, ardından maske ile gözenek içlerini temizleyip, yağ salgısını dengelemek sorunu yavaş yavaş hafifletecektir.
Jel veya maske olarak değişik formlarda bulunan bu soyucuları kullanırken gündüzleri SPF içeren bir koruyucu kullanılmalıdır.
Yağ salgısının fazla salgılanmasına sebep olan faktör her ne ise bir endokrinologa görünerek saptanması sorunun \'içeriden\' de yok edilmesine yardımcı olacağından iyileşme çok çabuk olacaktır.
Kozmetiklerinizi yağsız, su bazlı seçmek gerekir.
Yoğun pütür oluşumunda dermatologa derin cilt temizliğine gitmeniz gerekir. Üst deride biriken ölü hücrelerin oluşturduğu örtü gözeneğin ağzını tıkadığı yerden delinir ve komedonlar tek tek, ortası delik bir halka yardımıyla bastırılarak çıkartılır. Temizlik sonrası antiseptik bir solüsyonla deri temizlenir ve maske uygulanır. Sonrasında kullanacağınız temizleyici ve nemlendiricileri düzenli kullanmanız yenilerinin oluşumunu engelleyecektir.
Sırtta ve yüzde olan komdeonlar için aynı yöntem uygulanır.
Sevgiler..