Sivilce, siyah nokta, yağlanma...
Bu üç sorunun \'üçü de\' yağlanmanın artışından oluşuyor. Temizler ve yağ salgısı kremle kontrol altına alırsanız sivilcelerin oluşacağı ortamı yok ediyorsunuz. Kirlerin gözenek içinde yağla birleşmesi siyah noktaları oluşturur. Düzenli temizlik ve haftada 2 kez yağ emici maskelerle bunu da kontrol altına alırsınız.
Eğer sivilceler dipleri köklü kırmızı ve derin bir hal almışsa sorunu bir dermatologla çözmeniz gerekir. Akne bakterilerin sebep olduğu bir sorundur.
Sabah ve akşam, makyaj yapsanız da yapmasanız da mutlaka yağlı ve sivilceli ciltler için üretilmiş bir temizleyici ile yüzünüzü köpürtüp, durulayın. Köpürtmek için yağlı ciltler için üretilmiş konjac bitki süngerlerinden kullanırsanız mini bir peeling yaparak sivilceye sebep olan \'gözenek ağzının tıkanmasını\' önleyecektir.
Ardından antiseptik özellikleri olan yağ salgısını dengeleyen bir tonikle silin. Yahut fısfıslı şişeyse gözünüze kaçırmadan yüzünüze fısfıslayın. Bırakın yüzeyde kurusun. Bakteri üremesini engellemeye yardımcı olacak ve gözenekleri sıkılaştıracaktır.
Aktif sivilcelerin olduğu yerlere lokal bir \'sivilce kurutucu\' sürün. Bu tip ürünler çıkmaya başlayan sivilceyi söndürür. Çıkmış olanları kısa sürede kurutur.
Yağ salgılarını gün içinde kontrol altına alacak olan nemlendiricinizi sürün.
Haftada iki kez, tercihan banyo çıkışı cildiniz buharla iyice yumuşamışken, önce konjac süngerle cildinize masaj yapın. Ardından yağ emen, killi dengeleyici bir maske uygulayın.
Maskeyi duruladıktan sonra mutlaka tonikleyin, ardından nemlendiricinizi sürün.
Sivilce Haritası: Nerede Çıkan Sivilce Hangi Sağlık Sorununun Habercisi Olabilir?
Sivilceler yüzde oluşabileceği gibi, boyun, omuz, karın, sırt bölgesinde, kollarda, göğüste ve kalçalarda da ortaya çıkabilir.
Yüz Bölgesi: Yüzde çıkan sivilcelerin, çıktığı yere göre değişik anlamları olabilir. Araştırmalara göre; alın bölgesindeki sivilceler genellikle aşırı yağlı, işlenmiş gıda tüketiminin azaltılması gerektiğine işaret eder.
Göze yakın bölgelerde oluşan sivilceler, cildin ve vücudunun suya ihtiyaca olduğunun habercisi olabilir.
Burundaki sivilce oluşumu daha çok tansiyon ve kolesterol seviyesi ile ilişkilendirilir. Sigara, alkol ve fazla miktardaki kafein tüketimi de burun üzerinde sivilce oluşumunu tetikler.
Boyundaki sivilcelerin yüksek oranda şeker tüketimi veya hormonlarla ilgisi olabilir.
Sırt Bölgesi: Sırt, sivilce oluşumunun en sık görüldüğü bölgelerdendir. Genellikle alerji, terleme gibi etkenler sivilceye zemin hazırlar. Yüksek kalorili besinler, dar giysiler de sırt bölgesinde sivilceye neden olabilmektedir.
Kalça Bölgesi: Kalça bölgesindeki sivilce sorunları hijyene ve dengesiz beslenmeye işaret edebilir.
Kollar ve Bacaklar: Kolların iç kısımlarındaki akneler dolaşım yetersizliği kaynaklı, üst bacaktaki sivilceler de genellikle tahriş ve alerji kaynaklıdır.
Beslenme ile Sivilce Arasındaki İlişki Nasıldır?
Besinlerin sivilceyle ilişkisi tartışmalı olmakla birlikte; A, E, B6 vitaminlerinin çinko, krom ve selenyumun vücuda alım oranının artırılmasının sivilce tedavisine faydalı olduğu düşünülmektedir. Cips, kurabiye, margarin, kızartma, poğaça gibi doymuş yağ oranı yüksek yiyeceklerin sivilceyi artırdığı bilmeyen kaldı mı? :(
Kötü beslenmenin sivilce oluşumuna doğrudan etki etmediği ancak var olan sivilceleri artırdığı gözlenir. Bu nedenle, özellikle beyaz un ile yapılmış, şekerli, kızartılmış, katkı maddeli gıdalardan uzak durulması ciltteki yağlanmayı ve buna paralel olarak da sivilce ataklarını azaltır.
Sivilce Oluşumunu Önlemek için Nasıl Bir Bakım Yapılmalıdır?
Sivilce oluşumu mevsimlere göre ve kişiden kişiye değişiklik gösterir. Bahar ayları hormon seviyesindeki artış, kan dolaşımının hızlanmasına bağlı olarak sivilceleri artırabilir. Yaz aylarında, deniz tuzu ve güneş ışınları genellikle sivilceleri kurutucu bir işleve sahip olsa da, ciltte yağ miktarının çoğalması sivilce artışına sebep olabilir.
Gerek ergenlik döneminde görülen gerek yetişkin dönemlerde ortaya çıkan sivilcelerde cilt temizliği önemlidir. Her gün, sabah ve akşam cilt temizlenmeli, haftada 1-2 kez de cilt yapısına uygun maske ve peeling uygulanmalıdır.
Cildin yağ, nem ve PH dengesinin korunması için cilt temizleme işleminin ardından, tonik, serum ve nemlendiriciden oluşan bakım rutininin tamamlanması gerekir. Rutini bozmayın! Düzenli bakım şart!
Temizlik esnasında sivilceleri sıkmak ise siyah noktada olduğu gibi kalıcı izlere neden olabilir. Bu neden siyah nokta sıkma işlemi, sadece uzman kişiler tarafından steril ortamlarda yapılmalıdır.
Akne tedavisi sonrası sivilcelerden kurtulursunuz ama aknenin şiddeti oranında, -hele hele sıktıysanız- ciltte izleri kalır. İzlerden kurtulmak için yüzeyin eskimiş tabakasının hızla yenilenmesine ihtiyaç var. İzler ne kadar derinse süreç o kadar uzun oluyor.
İlk önce şikâyet ettiğiniz izin nasıl bir iz olduğunu bilmemiz gerekir. Çünkü bazı izleri kozmetiklerle gidermek mümkünken bazı izlerin giderilmesi için \'ilaç\' sınıfına giren malzemeyle ve uzman eşliğine ihtiyaç vardır.
İlk önce \'akne izinizin\' hangi sınıfa girdiğine bakalım.
Benek tarzında akne izleri: Beyaz tenlilerde kırmızı, esmerlerde kahverengi renkte \'nokta izler\' şeklinde olur. Bunları haftalık bakımda düzenli kullanılacak olan peeling+maske ikilisi ve yenilenme destekli serum kullanarak çözebilirsiniz. Yüzey soyucu asitli kremler de çok yardımcı olur. Salyangoz salgılı, AHA'lı, C vitaminli serum ve kremler yenilenmeyi hızlandıracaktır.
Derin lekelerde: Dermatolog kimyasal peeling ile (Glikolik asit) yüzeysel tabakayı soyar. Üç hafta arayla birkaç seans yapılır. Cilt yüzeyi kabuklanabilir, soyulur. Güneş kremi kullanmak gerekir. Yoksa lekelenirsiniz. Yaz aylarında kesinlikle yapılmamalıdır.
Skar tarzında akne izleri: Akneden kalan izler çukur veya kabarıklık olarak belirginse kimyasal peelingten \'daha derin\' soyma ve yenilenme gerekiyor demektir.
Bu da daha uzun bir süreye ve sabra ihtiyacınız var demektir. Kozmetiklerle bunu yapamazsınız. Eğer çukurlar çok geniş bir alanda değilse, doktorunuz cildin kalınlığına ve direncine göre yüksek konsantrasyonu kimyasal peeling deneyebilir.
Derin izlerde: Dermaroller, dermabrazyon ve lazer ile derinin bağ dokusunun yeniden oluşmasını sağlamak gerekir. Bunlar kişiye göre değişkenlik gösteren işlemlerdir. Belki doktorunuz çukurun derinliğine göre dolgu da yapabilir...
Her hâlükârda, ister lazer, dermaroller, ister kimyasal peeling, ister AHA'lı soyan kremler ile akne izlerini giderin; mutlaka sonrasında UV korunması şarttır.
Önerilerimi alta ekledim.
Sevgiler..