Warning: Expression #15 of SELECT list is not in GROUP BY clause and contains nonaggregated column 'lilakutu_prod.f.adi' which is not functionally dependent on columns in GROUP BY clause; this is incompatible with sql_mode=only_full_group_by in /home/forge/lilakutu.com/lib/ezSQLnew/mysql/ez_sql_mysql.php on line 256

LİLASIRLAR

ARGAN NE Kİ?

Argan neyin nesi? Nasıl çıkarılır? Siz nasıl faydalanabilirsiniz?

Argan yağı, Fas’ın kültürel geçmişinde var. Bebeklerin pişiklerine, çöl güneşinin yakıcılığına, kavrulmuş saça, egzamaya, tırnaklara ve deriye şifa bir yağ. Bedeviler tarafından asırlardır kullanımda ama Avrupa ve kozmetikçiler bizlerle 2010 yılında arganı tanıştırdılar.

Sanırım, mineral yağlar, kimyasal içerikler, hayvan yağları arasından kendine temiz ve işlevi yüksek kozmetik arayanlar çoğaldı da ondan… Yoksa argan ağacı yüzyıllardır orada duruyordu ve 2010’dan bu yana yerden gökten argan yağı fışkırıyor…

 

Argan ağacı ve fındık büyüklüğünde tombul tohumların zengin içeriği

Rabat Üniversitesi'nden, organik kimya konusunda uzmanlaşmış olan kadın kimyager Zoubida Charrouf argan yağının incelenmesine ömrünü vermiş ve tüm dünya kadınlarının Argan’la tanışmasına yardımcı olmuştur. Yine sadece kadınlar tarafından yönetilen, Kanada hükümetine ait olan CRDI (Uluslararası geliştirme ve araştırma merkezi) arganla yapılan ilk tedavilerde ortaklık oluşturdu.

 

Argan neden benzersiz?

Çünkü bu sihirli yağ %43 oleik asit (omega 9), %36 linoleik asit (omega 6), E vitamini (tokoferoller), skualen, steroller ve polifenoller içeriyor. Bu muhteşem bir oran ve doğa bunu kendi hazırlamış sunuyor. Sahte değil, kimyasal değil. Zeytinyağından 3 kat daha zengin. Hiçbir alerji riski yok. Susam yağına veya yerfıstığı yağına sıklıkla verilen deri tepkileri bunda yok! Daha ne olsun!

 

Aklınızda bulunsun. Argan’ın iki ayrı şekilde işlenir:

1. Tohumlar kavrularak:

Tohum kavrularak elde edilen yağ Fas mutfağında kullanılıyor. (Bira, kahve, kakao, ayçiçeği, badem, fındık gibi tohum ve taneler de biliyorsunuz, kavrulma yöntemiyle işlenir.) Balık ve kuskusa kavrulmuş badem tadını veren bu yağ, kolesterolü düşürüyor, beyin ve karaciğer fonksiyonlarını iyileştiriyor, bağ dokuyu güçlendiriyor.

2. Taş arasında tohumlar ezilip, yağı çıkarılarak:

Bu zahmetli yöntemle, Faslı kadınlar taştan el-değirmeninde argan tohumları eziyor, çıkan kalın kıvamlı tohum püresini elleriyle sıkarak içindeki yağın süzülmesini sağlıyor. İşte kozmetikte kullanılan yağ budur.

Argan yağı elde edildiği haliyle çok koyu kıvamda, bal rengi bir yağ. Kahverengiye bakıyor, ağdamsı… (Yandaki resimde taş değirmenden çıkan yağa bakınız) Bunun deri tarafından emilir hale getirilmesi için Argan, başka değerli yağlarla sıvılaştırılıyor. En saf argan yağı bile organik, -bitkisel- değerli bir yağla sıvılaştırılıp öyle şişeleniyor.

 

Bazı markalar Argan'ı, Afrika'da yetişen bir ağaç olan, A ve E vitamini açısından çok değerli, yağ asitleri yüksek efsanevi karite yağı ile akışkan hale getirir. Süper bir antioksidandır ve doğal bir UVB koruyucudur. Nem koruyucu, besleyici etkileri de çok yüksektir. Bazı markalar da shea butter ile arganı kullanıma hazırlar. Shea butter da ne derseniz? Bu da yine Afrika'da yetişen ultra nemlendirici özellikleri olan, hem de ciltteki yaraları iyileştirici etkisi olan bir ağacın fıstıklarının yağı. Afrikalılar bunu saf olarak yaralarına sürüyorlar.

Yani kıssadan hisse, argan yağı aldıysanız ve şişenin içindeki karışımların argana neden karıştırıldığını sorgularsanız, en az kendisi kadar değerli ağaç yağlarıyla harmanlanma sebebini biliyorsunuz artık.

 

 

Nerelerde kullanabilirsiniz?

Argan yağının sadece saçlara değil, derinin egzema, rosacea, (kuproz) ve psoriasis gibi hastalıklara da gayet iyi onarıcı etki yaptığı, yurt dışındaki kozmetik bilgi aktaran sitelerde dermatologlar tarafından yazılıp çiziliyor.

  • Argan yağını banyodan sonra nemliyken saç uçlarına kullanabilirsiniz. Saçları yumuşacık ve kırıksız, sağlıklı yapar. Yağlı hissi olmaz.

  • Banyo sonrası yine vücut sütünüzü avucunuza sıkıp, üzerine 2-3 damla argan yağı koyup kullanabilirsiniz.

Derinin su tutma kapasitesini çok arttırır ve kurumayı önler.

  • Gece kremlerinizi sürerken, 2 damla argan yağını, kreminizle avucunuzda ovuşturup öyle kullanabilirsiniz.

  • Plaja inerken güneşin saçlarınıza kurutucu ve kırıcı etkisini önlemek için, havuzdaki klorun yakıcı etkisinden nasibinizi almamak için, suya girmeden önce 4-5 damla yağını tüm saçlara yedirebilirsiniz.

Cildi onaran ve yumuşatan yenilemeye yardım eden etkisini bu şekilde de alabilirsiniz.

Argan yağı, çok çok kuru cilt olmadıkça yüze direkt sürülmez.

Hatta çok kuru ciltlerde bile yüz önce alkolsüz bir tonikle ıslatılır, nemli tene avuçta ovuşturulmuş 2 damla argan, masajla yedirilir...

Tüm argan yağlarını hem saça hem deriye kullanabilirsiniz.

 

Ayşenur Yazıcı