Tarihler, gıdada önemli olduğu kadar kozmetik gibi tüm hızlı tüketim ürünlerinde de oldukça önemlidir. Raf ömrü, üretim tarihi, son kullanma tarihi, açıldıktan sonra ibaresi, kum saati derken kafalar bir hayli karışabiliyor.
Bir ürünün etkisini görmek, sorun yaşamamak ve sağlığınızı tehdit etmemesi için bir kozmetik ürünü satın almadan önce mutlaka tüketim süresini bilmelisiniz. Başlarda bu alışkanlık zor gelse de, sonrası oldukça rahat oluyor. Ve, sorguladıkça kozmetik sektörünü de yakından tanıma şansı buluyoruz. :)
Peki nedir önemli olan? Kozmetik ürünü alırken her birini tek tek kontrol etmeli miyiz?
Hayır. İhtiyacımız olan bilgi: "Bu ürünü hangi tarihe kadar tüketmeliyim?" sorusunun cevabı.. Eğer bir ürünün üzerinde son tüketim tarihi yoksa, üretim tarihini ve raf ömrünü öğrenmenizi tavsiye ederiz. İkisini öğrendikten sonra ufak bir hesap ile son tüketim tarihini öğrenebiliriz.
Örneğin; Ekim 2017'de üretilen bir ürünün 24 ay raf ömrü varsa son tüketim tarihi de Ekim 2019 olacaktır.
Raf ömrü nedir?
Raf ömrü, bir ürünün üretim tarihinden son tüketim tarihine kadar olan süredir. Raf ömürleri ürün içeriklerine göre değişebiliyor. Bitkisel ve organik içeriklerde raf ömrü biraz daha kısayken, kimyasal koruyucuların bol bulunduğu ürünlerde bu süre daha uzun olabiliyor. Aslında raf ömrünü öğrendiğiniz ürün içeriğinin ne kadar sağlıklı olduğunu bu süreden de anlamak güç olmuyor.
Bir kozmetik ürününü tüketme süresi neye göre değişir?
T.C Sağlık Bakanlığı'nın üretici ya da ithalatçılara tarihlerle ilgili yükümlülük sunduğu maddeye göre; Bir kozmetik ürünün minimum dayanma tarihi; normal şartlar altında depolandığı takdirde, başlangıçtaki fonksiyonlarını yerine getirmeye devam ettiği süredir. Tekrar etmek gerekirse;
bitkisel ve organik içeriklerde raf ömrü biraz daha kısayken, kimyasal koruyucuların bol bulunduğu ürünlerde bu süre daha uzun olabiliyor.
Kum saati sembolü nedir?
Kum saatinin son tüketim tarihini belirttiğini söyleyebiliriz. Kum saat bulunmuyorsa “__ tarihinden önce kullanılmalıdır” ifadesi bulunuyordur.
Dikkat: minimum dayanma süresi otuz ayı geçen ürünlerde, son tüketim tarihi yönetmelik gereğince belirtilmesi zorunlu değil.
Açık kapak ibaresi nedir?
Raf ömrünün otuz ayı geçtiği ürünlerde, kum saati yok. Peki ne var? Açık kapak yani bildiğimiz açıldıktan sonra ibaresi var. Açıldıktan sonra ibaresinin yanında 3M, 6M, 12M yazılarını görmemiz ise muhtemel. Bu yazılar süre belirtir. 3M yazan 3 ay içinde tüketmelisiniz demektedir bize. Açıldıktan sonra ibaresi var yalnız raf ömrü yok sayıldı sanılmasın. Hala bir üretim tarihi ve raf ömrü var.. Küçük matematiği hala yapabiliriz.
Lot/Batch numarası nedir?
Lot ve Batch numarası markanın, elinizde tuttuğunuz şişe, kavanozun içindeki ürünün üretildiği kazan numarasıdır. 4 rakamlı, 6 rakamlı, bazen daha çok ya da bazen az rakamlı.. Üründe bir hata olduğunda ya da son kullanma tarihini direkt markaya sorarken elinizde olması gereken bir numara bu.. Diyelim ki; bir ürünün içinde, bu üründe daha önce görmediğiniz parçacıklar var. Markanın üreticisine, merkezine yazdınız. N'apıyorsunuz? Ürün adı ile birlikte mutlaka kazan numarasını da gönderiyorsunuz ki marka o kazanda üretimi yapılan ürünlerin analizlerini, testlerini incelesin. Bir hata varsa, sizinle birlikte diğer satın alanların da zarar görmesini engellesin.
Ve kazan numaralarının en güzel özelliklerinden biri de şu ki: Son kullanma tarihlerini, raf ömürlerini içinde saklar. Bingoo!
Bazı markalar bazı kazan numaralarını aşağıdaki site ile paylaşır ve aşağıdaki site de size kazan numarasını sorguladığınızda; son tüketim tarihine şu kadar ay kalmış cevabını verir. Şu an sorgulanabilir olma bazı markalar için geçerli olsa da gün geçtikçe yaygınlaşıyor.
Özetle; bir ürünün mutlaka bir son günü vardır! Üzerinde kum saati, son tüketim tarihi olmasa da vardır. Hatırlayın; üretim tarihi, raf ömrü matematiğini.. Açıldıktan sonra ibaresi olan ürünler dahil hiçbir ürün sonsuza dek kullanılmıyor, kullanmayın, sorgulayın.
LilaKutu