LİLASIRLAR

IHLAMUR VE KOZMETİK

Çocukluğumuzdan kalan en şefkatli kokudur ıhlamur (tilia vulgaris). İçinde huzur ve uyku barındırır. Çiçekleri de yaprakları da ayrı yumuşatıcı ve sakinleştirici etki gösteren ıhlamur zamk, fenol ve flavonoid açısından zengin bir bitki. Dolayısıyla antioksidan etkisi var. Yani hücre yaşlanmasını geciktirici...

Flavonoidler vücudumuzda alerjik reaksiyonlara neden olan maddenin (histamin) neden olduğu alerjik reaksiyonların önlenmesini sağlar. Ve aynı zamanda iyi bir iltihap önleyicidir.

Ihlamurun hem içecek olarak tüketilmesi, hem sakinleştirici amaçla kremlere konulmasında içerdiği bu bileşiğin önemi var. Çiçeklerinde bulunan "tanen" hem antioksidandır hem (antiseptik) iltihap gidericidir. Yapraklarındaysa "tiliacin" adlı faydalı bir glikozit barındırır.

Damıtma yoluyla elde edilen ıhlamur hidrolatları, hassas ve kuru ciltleri sakinleştiren toniklerin içerisine ilave ediliyor. Kurumuş, kızaran, kaşınan ve egzama, sedef gibi kabuklu deri rahatsızlıkları olan ciltlerde yumuşatıcı ve yatıştırıcı etkisi sebebiyle kullanılan en güvenilir bitkilerden biri.

Saç derisindeki tahriş, hassasiyet ve kaşıntıları yatıştırmak için şampuan ve saç derisi toniklerinde de ıhlamura sıklıkla rastlayabilirsiniz. Sakinleşen saç derisinde dökülmeler azalır, yeni çıkan saçlar daha sağlıklı gelişir.

Ihlamur içeren kozmetikler deriye rahatlama ve yumuşaklık getirir. Hassas ciltlerin kızarıklıklarını yatıştırır, yangıyı alır, tahrişi minimuma indirger, derinin normal fonksiyonlarına dönmesine yardım eder.

 

Ayşenur Yazıcı