Komedon, deri altına pütür gibi durur siyah veya beyaz görünümü olabilir. Sonuçta kıl köklerinin tıkanarak gözenekte birikenlerin çıkıntı şeklinde durmasıdır…
Peki, “neden kıl kökü tıkanır” derseniz, fazla yağ üretmekten tıkanır! Kıl kesesi içindeki ölü hücrelerle bu fazla yağ birleşerek tıkaç oluşturur. İltihaplanmamışlardır. Eğer bu tıkanıklık sonucu gözenek içinde bakteriler de oluşursa komdeon “sivilceye” dönüşür.
Bu nedenle komedonların oluşması durumunda cilt bakımınızı gözden geçirmeniz gerekir.
Cildimizin yumuşak ve sağlıklı kalması için yağ salgısına ihtiyacı vardır. Kendi koruma tabakasını bununla oluşturur. Ancak bazı durumlarda fazla yağ salgılar.
Bunları Cilt Neden Yağlanır? başlıklı yazımızdan detaylı okuyabilirsiniz.
Yoğun komedon oluşumunda dermatologa derin cilt temizliğine gitmeniz gerekir. Üst deride biriken ölü hücrelerin oluşturduğu örtü gözeneğin ağzını tıkadığı yerden delinir ve komedonlar tek tek, ortası delik bir halka yardımıyla bastırılarak çıkartılır. Temizlik sonrası antiseptik bir solüsyonla deri temizlenir ve maske uygulanır. Sonrasında kullanacağınız temizleyici ve nemlendiricileri düzenli kullanmanız yenilerinin oluşumunu engelleyecektir. Sırtta ve yüzde olan komdeonlar için aynı yöntem uygulanır.
Israrla sürekli oluşan komedonlar için
Medikal estetik çözümlere başvurabilirsiniz. Kalınlaşan ölü tabakayı mekanik veya kimyasal olarak soyan yöntemler denenir. Gözeneğin tıkanması engellendiğinden komedon artık oluşmaz. Kimyasal peeling, mikrodermabrazyon, lazer gibi işlemlerden hangisi cilt tipinize uygunsa doktorunuz seçecektir.
Ayşenur Yazıcı