LİLASIRLAR

KOZMETİKTE ALKOL NE ARAR?

 

Kremlerde, losyonlarda artık alkole o kadar çok soru işaretiyle bakılıyor ki! Haklıyız da. Derinin koruma tabakasını kazıyor, kurutuyor, yağ salgılarını tahrik ediyor. Ama kremlere konulmasının da bir sebebi var. Bir kozmetisyen gözüyle yazmam şart oldu. Hem de Müslüman bir kozmetikçi gözüyle bakmam da gerek çünkü hanımlar içinde alkol olduğu için kremi kullanmaya korkuyor. Hem bilimsel hem inanç olarak değerlendirme yapmam gerek.

Cildi kurutma etkisinden değil, bunu ayrı olarak anlatacağım. Alkol, çok net şekilde haram! Ayetlerde belirtilmiş. Ama aklımızı kullanarak, ağız yoluyla alınan “alkol” ile kan dolaşımına katılması bile mümkün olmayan kremdeki alkolü farklı görebilmemiz gerek.

Öncelikle şunu söyleyelim:

  1. Kremlerin içindeki alkol oranı bir armut yediğinizde aldığınız orandan az.

  2. O zaman salataya piyaza da sirke kullanmamalısınız, çünkü -az da olsa- sirkede de %7 alkol var! (Elma şarabında da %7 civarı alkol var) Bu miktarlar irade kaybına vesile olmaz, dokulara zarar vermez, vücuttan atılır.

 

Sirke ne işe yarar?

Sebzelerin üzerinde olan böcek yumurtalarını öldürür. Sindirime yardım eder. İşimize yarayan bir nimet ama alkol içeriyor. Hem de neredeyse şarap kadar.

 

Kozmetikte alkol neden kullanılıyor ki?

Alkol… Veya ethylique alkol… Veya ethanol… Kremlerde, parfümde losyonlarda özellikle ürünün son rengini kontrol etmek için kullanılan, ucuz ve renksiz bir madde. Ama başka sebepleri de var.

Alkolün kozmetiğe konulma sebebi:

  1. Uçucu karakteri sebebiyle anında ferahlık hissi vermesi. Canlandırıcı hissi bırakması.

  2. Antiseptik özelliğinden dolayı. Özellikle çok iyi bir koruyucu olması sebebiyle “bio” ibareli kozmetiklerde, kullanılması “sakıncalı” olan katkı maddeleri yerine kullanılır. (Ki bence bir saptırılmadır bu. Çünkü kullanıcı açısından ucuza kaçılmış üründür…)

  3. Astrenjan (sıkılaştırıcı, büzücü) etkisinden dolayı. Yağlı ciltleri yağdan arındırır. Temizlik hissi verir.

  4. Solübilizasyon için. Çözünülebilirlik için. Yani yağı su içinde, katılaştırmak, eritmek, kıvama getirmek için.

  5. Stabilizasyon için. Yani ürünün sabitlenmesi için. Mesela selülit kremlerindeki kafeinin kristalize olmasını önler. Böylece deri maddeyi emebilir, kafein dokuya geçebilir. Liposom formu denilen, mini yapıdaki formlar bu sayede deri altına inebilir.

  6. Parfüm içeriğinde çözücü ve taşıyıcı olarak.

 

Dürüst olalım

Alkol, yapısından dolayı kurutucu ve tahriş edicidir. Hassas ciltlerde kızarma, pullanma ve batma hissi yapar. Aynı bölgelere sık kullanıldığında derinin koruma tabakasını zedeler ve hırpalar. Dolayısıyla hanımlar, beyler daha çabuk yaşlanırsınız! 

O zaman neden kullanılıyor hala?

Düşünsenize bir, alkolün kozmetikte kullanımının yasaklandığını? Bir kere tüm parfümler piyasadan kalkar! Sadece “yağ formunda” parfümlerimiz olabilir. Büyük ihtimalle alkollü parfümler karaborsaya düşer…

 

Peki, ne yapacağız? Alkolsüz kozmetik mi arayacağız?

Elbette hayır! Ürünün üzerini okuyun her zaman. İçerik bölümünde alkolün ilk 3 sırada olmamasına dikkat edeceğiz. Kremin içerisindeki aktif maddelerin deri tarafından emilebilmesi için alkol olacaktır… Hassas ve kuru ciltliyseniz bu tip ürünleri her gün kullanmayın bari!, Lütfen maddeler (INCI) listesinde en altlarda olmasına dikkat edin. Bu “eser” miktarda kullanıldığını gösterir. Kullanabilirsiniz. Katı tartışmalardan kaçınıyorum. Hiçbir zaman tam siyah tam beyaz yok bu konuda. Azcık sağduyulu olmayı becerebilmek gerek o kadar.

Parfüm kullanırken her gün ayni bölgelere kullanmayın. Bugün kulak arkası, dirsek içlerine kullandıysanız, başka bir gün dizkapağı arkası, enseye bileğe kullanın. Kremlenmiş derinin parfümü daha uzun süre tuttuğunu bilin ve kolları kremleyin, az parfüm sıkın. Hem krem alkolün zararlı etkisinden deriyi koruyacaktır.

Çocuklara ASLA içinde alkol olan kremler veya parfüm kullanmayın. Ciltleri çok geçirgendir anında vücuda geçer.

Lütfen “alkol” ve önünde başka sözcükler bulunan (cetearyl alcohol , behenyl alcohol gibi) bileşenleri aynı tutmayın. Bunlar tam anlamıyla alkol yapısını temsil etmeseler de yağlı alkollerdir. Ürünlere yumuşaklık, kıvam, akışkanlık için ilave edilirler.

 

Kutsal Kitabımız ve kremlerdeki alkol

Kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim’in iki ayrı suresine, âdemoğlu aklımla bakarak kremlerdeki alkolün yorumunu da açıklamak istedim.

(Bakara Sûresi, 219)  “Sana içkiyi ve kumarı soruyorlar. De ki: Onlarda hem günah, hem insanlar için faydalar vardır. Günahları ise faydalarından daha büyüktür.”

Nahl Suresi 16/67 Diyanet vakfının tercümesinden: Hurma ve üzüm gibi meyvelerden hem içki hem de güzel gıdalar edinirsiniz. İşte bunlarda da aklını kullanan kimseler için büyük bir ibret vardır.

Alkolün, onun anlamını ve doğuracağı sonuçları göz önüne alarak tüketilmesini yasaklamıştır. İradenin devre dışı kalmasının başkalarına nasıl zarar verebileceğini görmemiz istenmiştir.

“Aklını kullanan kimseler için büyük ibret vardır” ayetini lütfen kremdeki alkol için yargı vermek istediğimizde düşünelim.

Aklımı kullanarak okuduğumdan çıkardığım sonuç şu:

Kremlerde 0,001 oranında alkol var, sirkeden 70 kat daha az bir alkol. Krem kullandığım için alkol kullanmış olmuyorum.

İradeniz yerinde, sarhoş değiliz şükür.

Ve günahı faydasından büyük bu maddeyi “faydası kadar” tüketebilirsiniz.

 

Ayşenur Yazıcı