Önce cildinizin yapısını belirleyin. Kuru mu? Yağlı mı? Kozmetikler kuru ciltlere daha yumuşak temizleyiciler, yağlı ciltlere daha sökücü ürünler olarak üretilir. Amaç, cildin kendi doğal tabakasına zarar vermeden, sökmeden makyajdan arındırmaktır. Bunun için el sabunuyla yüzünüzü yıkadığınızda çok sökücü olduğundan, cilt gerilir ve kupkuru olur. Sürekli el sabunuyla yıkadığınızda da dengesi bozularak incelir, kurur ve çok hassaslaşır! Kuru ciltler için yumuşak bir arındırıcı olan temizleme sütü ve losyonu tavsiye edilir. Değişik firmaların kremli sabunları, hafif temizleme jelleri de var. Bir uzmana danıştığınızda sizi yönlendirecektir.
Temizleme sütünü avucunuza (bir çorba kaşığı kadar) dökün tüm yüze yayın. Parmak uçlarınızla minik dairesel hareketlerle sütü yayın. Yüzünüzdeki fondötenle süt iyice karışsın. Bir kağıt mendille sütü yüzden temizleyin... Yüzünüzde su hissetmeyi seviyorsanız ve cildinizi temizlenmiş hissetmiyorsanız, bu aşamada yüzünüze su çarpabilirsiniz. Ardından bir pamuğa losyonu döküp, sütün citteki gözenekler arasında kalan son artıklarını da silin ve gece kreminizi sürün. Losyonlar en çabuk biten temizleme kozmetiğidir. Eğer boş bir sprey şişeniz varsa, bunun içine losyonu doldurup yüzünüze birkaç püskürtme yapabilir ve ardından kağıt mendille losyonu silebilirsiniz. Daha az losyon harcarsınız, işlevi aynıdır. (Şişeyi içinde bakteri ürememesi için sıcak olmayan bir ortamda saklayın ve 15 günden fazla şişede durmamalı.)
Yağlı ciltlerin sorunu gözeneklerin daha açık olmasıdır. Çünkü yağ salgısı fazladır ve buna uyan cilt gözeneği genişler. Bunun için losyonların içine düşük oranda alkol ve gözenekleri sıkılaştırıcı bitkisel özler ilave edilir. Bunlara tonik diyoruz. Toniklerin canlandırıcı ve kan deverânını harekete geçirici özelliği de vardır. Kuru ciltlerin alkollü ürünler kullanmaması gerek tabii ki. Daha da kurur ve alerjikleşebilir.
Yüz temizleme jelleri pratik kullanımlıdır. Makyajı temizlemek için yüze bir fındık büyüklüğünde sürülür. Parmak uçları ıslatılarak köpürtülür. Bol suyla durulanır. Ardından mutlaka cildi yatıştırmak için losyonla silinmelidir.
Göz makyajını çıkarmak için özellikle “göz için” üretilmiş malzeme kullanmalısınız. Yüzün bu en ince ve hassas bölgesi en ufak bir hırpalanmada kurur ve kırışır. Göz makyajı temizlemek için yağlı petler, jeller ve losyon şeklinde kozmetikler üretilmiştir. Yağlı bir ürünle makyajı temizliyorsanız ardından mutlaka ıslak bir pamukla göz çevresini yağdan iyice arındırın. Çünkü yağ salgısı olmayan bu bölge sabah uyandığınızda yağ yüzünden şişebilir. Göz makyajınızı temizlemek için losyonu bir pamuğa dökün. Önce göz altını içten dışa doğru hareketlerle silin, ardından gözkapağının üstünü far ve maskarayı temizleyin. Gerekirse işlemi temiz bir pamuk kullanarak iki kez aynı gözde tekrarlayın. Çünkü kirpik diplerinde kalacak rimel artıkları hem kirpiklerinize zarar verecek hem de gözünüzü git gide her kozmetiğe tepki verir hale getirecektir. Göz makyajını temizledikten sonra mutlaka göz çevresi kremi kullanın ki, temizlenmiş bölgedeki cilt kendini toparlamak için gerekli yatıştırıcıya kavuşmuş olsun. Böylece oluşabilecek minik çizgileri de geciktirmiş olursunuz.
Dudak makyajı da göz temizleme losyonuyla çıkarılır. Dilerseniz süt-losyon da kullanabilirsiniz. Dudak kenarından içe doğru hareketlerle ruju temizleyin, gerekirse işlemi iki kez temiz pamukla yineleyin. Rujunuzu temizledikten sonra bile dudağınızda bir renk kalmış ise, rujunuzu suçlayabilirsiniz! Doğal olmayan boyalarla üretilmiş bu ruju bir daha kullanmayın. Unutmayın, rujlar toksisite (boya zehirlilik) testinden geçmek için kobay tavşanların anüslerinde deneniyor ve tavşancıklar 4-6 denemeden sonra hayatını kaybediyor.
Ayşenur Yazıcı