LİLASIRLAR

TİTANYUM DİOKSİT NEDİR?

Titanyum dioksit, titanyum oksitinden elde edilen ve doğada bulunan bir mineral. Bu tür oksitler çıkarıldıktan sonra işlemden geçirilip saflaştırıldıktan sonra ürünlerde kullanılıyor.

Neden kozmetik ürünlerinde kullanılıyor?

Titanyum dioksit renkli kozmetiklerde ve kişisel bakım ürünlerinde, far, oje, veya dudak ürünlerinde renk ayarlaması, beyazlık elde etme, ürünün opaklığını arttırmada ve saydamlığını azaltmada kullanılıyor. Titanyum dioksitin ışığı emici, yanıstıcı ve dağıtıcı özelliğinden dolayı ürınleri UV den koruyabiliyor. Güneş koruma ürünlerinin içine derimizi UV ışınlarından koruma amacıyla yüksek miktarda kullanılıyor.

Titanyum dioksit yapı  olarak beyaz ve tebeşirimsi bir görüntüye sahip. Her ne kadar UV ışınlarını yansıtsa da, bazen yüksek oranda titanyum dioksit içeren ürünleri kullandığınızda beyaz, tebeşirimsi bir sonuç elde edebilirsiniz.

Bu nedenle üreticiler titanyum dioksidin yapısını iyice küçültüler ve 10 veya 100 nanometrelik çok ufak partiküller halinde üretiyorlar. Böylece ürünlerde formüle katılması daha kolaylaşıyor ve beyaz tebeşir görüntüsü azalıyor.

 

Titanyum dioksit güvenli mi?

O kadar çok kimyasal ve soru işareti var ki etrafta, şu veya bu güvenli mi diye sormaktan kendimizi alamıyoruz. Amerikan FDA ( Yiyecek ve İlaçlar konusunda regulasyon ofisi) titanyum dioksidin güneş ürünlerinde aktif içerik maddesi olarak kullanılmasını güvenli buluyor. Avrupa Birliği de güneş ışığından gelen UV'ye karşı koruma amaçlı Titanyum Dioksidin kullanımına izin veriyor.

Bilimsel çalışmalar Titanyum Dioksidin ciltten içeriye geçmediğini, transdermal emilme olmadığını gösteriyor [1-2].  Buna ek olarak, her ne kadar Titanium Dioksit komedojenik olmayan, yani sivilce yapmayan madde olarak tanımlansa da, bazı hassas yapılı veya akneye yatkın ciltler yüksek oranda Titanium Dioksit içeren ürünlere (porların tıkanması, sivilce vb.) reaksiyon gösterebilirler.  Yüksek düzeyde güneş koruma faktörü SPF e ulaşmak için yüksek çok miktarda Titanium Dioksit kullanıldığında ürünün yapısı ağır ve kalın olabiliyor. Bu tür kalın yapılı ürünler porları tıkayabilir ve hassas ciltleri mutsuz edebilir.

Bunun dışında Subat 2006 tarihinde IARC (International Agency for Research on Cancer) ile çalısan bir grup Titanium Dioksidin insanlarda kanser yapıp yapmadığı konusunda yeterli kanıt olmadığını belirtmişler. Aynı grup hayvanlarda solunum yolu kanserine neden olabileceği konusunda yeterli veri olduğu için, Titanium Dioksidi özellikle toz Titanyum Dioksit ile çalışan ve bu ortamda Titanyum Dioksidi soluyan insanlarda kanser yapabilecek olası ajan olarak listelemiş. EWG ‘ye de baktığınızda Titanyum Dioksit ilişkili kanser riskinin sadece yüksek oranlarda solunduğunda olabileceği de vurgulanmış.

Özetle kendiniz için en uygun kozmetik veya güneş ürünü ararken içerikleri dikkatle okuyun, araştırın ve cildinizin sesine kulak verin.

 

Yardımcı Doçent Dr. Ebru Karpuzoğlu, MSc, PhD

Moleküler Tıp ve İmmunoloji

 

Bilimsel Kaynaklar

1- The in vitro absorption of microfine zinc oxide and titanium dioxide through porcine skin.Gamer AO, Leibold E, van Ravenzwaay B. Toxicol In Vitro. 2006 Apr;20(3):301-7. Epub 2005 Sep 21.

2- Safety evaluation of sunscreen formulations containing titanium dioxide and zinc oxide nanoparticles in UVB sunburned skin: an in vitro and in vivo study.Monteiro-Riviere NA, Wiench K, Landsiedel R, Schulte S, Inman AO, Riviere JE. Toxicol Sci. 2011 Sep;123(1):264-80. doi: 10.1093/toxsci/kfr148. Epub 2011 Jun 3.

 

Dip not: Bu yazi reçete, ilaç, medikal veya tedavi edici tıbbi önerilerin yerine kullanılma amacını taşımamaktadır. Bu nedenle, sağlığınızla ilgili konularda, lütfen profesyonel sağlık personeline danışınız.